Redigeringsprogram – vilket ska man välja?

Fotografier, bilder och videos kan vara bra som de är, men för dig som vill pyssla om dem lite extra finns flera redigeringsprogram att använda sig av idag. Vilket som passar dig bäst beror på vad det är du ska redigera, om och i så fall hur mycket du är beredd att betala för ett redigeringsprogram samt hur stor kunskap du har om redigering generellt. Idag finns det allt från program som är helt gratis, till de som kostar ganska mycket och är ämnade för mer avancerade redigeringar. Några av de mer välkända redigeringsprogrammen idag är Adobes program, där du bland annat hittar InDesign, Illustrator och såklart Photoshop. Det kan svida i plånboken att köpa dessa program, trots att Photoshop finns i olika avancerade versioner, där till exempel den enklare varianten Photoshop Elements är betydligt billigare.

Redigeringsprogram tar dina bilder till en högra nivå

Tips på redigeringsprogram för nybörjaren

Det behöver inte kosta något alls att redigera sina bilder och videos. Med redigeringsprogram som Picasa och Paint.NET med flera kan du enkelt fixa till dina bilder utan att betala något. Ett annat redigeringsprogram som är gratis heter GIMP, som till och med anses kunna konkurrera med Photoshop. GIMP är ett bildbehandlingsprogram med ovanligt många funktioner för att vara ett gratisprogram. Du kan dessutom ladda ned tillägg om det är något specifikt du saknar i programmet. GIMP är någorlunda avancerat, och kan därför kännas lite väl mäktigt för nybörjaren.

Är du helt ny inom bildredigering kan istället Picasa eller Photoscape vara ett redigeringsprogram för dig. Photoscape är betydligt lättare att komma igång med, och de huvudsakliga funktionerna inkluderar bland annat färg- och storleksjustering och GIF-animering. Redigeringsprogrammet har dessutom utvecklats för att kunna redigera bilder tagna med andra kameror än systemkameror, till exempel digitalkamera och till och med mobilkamera. Det här gör att programmet är perfekt för dig som redigerar bilder i syfte att publicera dem på en blogg eller liknande.