Djur och natur – ögonblicket med kameran

Det finns gott om duktiga djur- och naturfotografer runtom i världen. Visst är det häftigt hur en människa kan lyckas fånga djur, framför allt i det vilda, på bild? Vissa gör det dessutom riktigt bra och har blivit berömda för det på köpet. Du har säkert själv försökt att ta en bra bild på djur och natur någon gång, och vet då hur svårt det kan vara att lyckas. Det kan gälla ett kort ögonblick, så man måste vara snabb med kameran, åtminstone vad gäller bilder på djur som mer än gärna rör sig snabbt. En aktuell fotograf som har blivit berömd för sina bilder på djur och natur är Nick Brandt.

Djur och natur kan skapa minnen för livet

 

Nick Brandt fotar djur och natur

Nick Brandt föddes 1966 i Storbritannien, och har förutom att fotografera djur och natur regisserat musikvideos, till exempel åt Michael Jackson. På mitten av 1990-talet började han fotografera på en seriös nivå efter att ha varit i Tanzania och filmat en musikvideo. Det var också då han började fascineras av vilda djur, och har sedan dess framför allt varit aktuell som fotograf av savanndjur.

Brandts fotografier av djur och natur äger främst rum i olika delar av Afrika, och inte minst i savannmiljö. Bilderna är nästan alltid svartvita och motiven är bland annat elefanter, lejon, leoparder och zebror. Brandt har ställt ut två gånger på Fotografiska i Stockholm. Med den senaste bildserien ”Across this ravage land” vill ha visa vilka negativa effekter människan har på djur och natur, till exempel vad gäller tjuvjakt och handeln av delar från utrotningshotade djur. Några av bilderna i serien föreställer till exempel elefanters betar, en djurdel som det pågår mycket tjuvjakt på.

Flera fotografer inom området djur och natur har under de senaste åren kommit ut i media med att de har fuskat fram vissa bilder. Ännu är inte Nick Brandt en av dem, och vi kan ju hoppas att så inte heller är fallet.