Bilder bevarar minnen från semestern – så gör du

Visst är det roligt ta bilder, speciellt när man är ute och reser? Bilder från semesterresan bevarar minnen från den. Du kanske vill sätta in dem i ett fotoalbum, spara dem på datorn eller skapa årets julkort utifrån en av dem? Vad du än ska ha dem till är det ju desto roligare om de är i bra kvalitet – det förhöjer upplevelsen direkt. Att ta riktigt bra bilder är inte alltid så enkelt som det kanske låter, men med några grundläggande tips och tricks kan egentligen vem som helst få till de där vackra bilderna.

Att tänka på när du tar bilder på semestern

Hur bilderna kommer att bli beror givetvis mycket på vilken kamera du använder, men långt ifrån enbart. Vare sig du använder en systemkamera eller din mobilkamera finns det dock några punkter du alltid kan fundera kring för att få så bra bilder som möjligt. Att hålla kameran så still som möjligt är kanske den allra mest grundläggande regeln, då det ger skarpare bilder. Suddiga bilder blir sällan bra.

Komposition kan göra mycket för en bild – försök att hitta rätt läge innan du knäpper av bilden. Kanske är det lite för mycket folk i vägen just nu? Bilar i bakgrunden? Får du med hela människan/det du ska fotografera? Tänk även på vinkeln. Ibland behöver du kanske huka dig, eller till och mig lägga dig på marken för att då till en bra bild.

Sol och skugga är alltid viktigt att tänka på. Stark sol ger ofta en finare lyster till dina bilder. Havet blir blåare och molnen blir vitare till exempel, och tillsammans med skuggor från människor, träd eller annat ger det en effektfull bild. Hur solen står på himlen i relation till det du fotograferar är också viktigt. Det kan vara bra att tänka på att ha solen bakom dig, då riskerar du inte att bilden blir mörk. Och till sist: testa dig fram! Det är ett tips som kommer få dig att bli bättre och bättre.